Få historien bag Edradour her
Edradour destilleri startede, ligesom mange andre skotske destillerier, som et lille lokalt destilleri, der producerede whisky fra små pot stills på ulovlig vis for at slippe for told og skat. Først efter punktafgiftsloven i 1823, som reducerede afgifter og skatter på spiritus i Skotland, blev destilleriet lovliggjort, da det nu var mere attraktivt og økonomisk fordelagtigt at gå væk fra det ulovlige brænderi. Dermed blev Edradour destilleri etableret i 1825, hvor deres historie officielt starter. Navnet Edradour blev dog først nævnt omkring 1837, mens destilleriet var grundlagt i 1825 under navnet Glenforres.
Edradour har overlevet gennem hårde såvel som gode tider tider, hvilket måske skyldes, at de i en lang årrække har været det mindste destilleri i Skotland og derved har haft nemmere ved at tilpasse sig ændrede omstændigheder og markeder.
Oprindeligt startede det ud med produktion af blended whisky og senere blev det til et amerikansk ejerskab hvor New Yorks mafia var inde over til der hvor det er i dag under skotsk ledelse af Andrew Symington fra Signatory. Nu producerer Edradour traditionel whisky, hvor også nye innovative single malts kommer til kende.
Destilleriet ligger skjult i udkanten af den lille “modellandsby” – Pitlochry, som ligger i Perthshire – og har fuldt ud forpligtet sig til at bevare en autentisk produktion i lille skala. Med over 25 forskellige udtryk for deres Highland single malt whisky ift. karakter og smag, så kommer deres unikke autentiske whiskyer til at træde igennem. Deres palette indeholder forskellige udtryk lige fra deres klassiske sortiment af søde whiskyer skabt af sherry- og bourbonfade i deres små kedler, til vinøse whiskyer udelukkende lagret på vinfade, hvilket giver en intensitet og noter fra søde frugter, som træder igennem i whiskyen. Derudover har de et udvalg af cask strength whisky, der er tappet direkte fra fadet, som giver en intens essens og smag, samt et udvalg af kraftigt tørvede whiskyer, som har lagret på forskellige træsorter og med et røgniveau på mindst 50 ppm. Disse røgede whiskyer hører under deres Ballechin serie, som udkom i 2006 og er en af de mest røgede whiskyer udenfor islay. Det nye navn for deres røgede whiskyer Ballechin er dermed ikke til at forveksle med deres ellers søde whiskyer, som Edradour er kendt for.
Foruden disse fire grupperinger i deres klassiske udvalg, cask strenght, vinfadslagret og røgede whiskyer, så eksperimenterer Edradour ligeledes med en kombination af disse for at udforske smag og innovationer. Dette ses blandt andet i deres whiskyer. der har haft en finish på vinfade eller en kombination af cask strength med finish på vinfade.
Edradour destilleri havde i mange år ikke det bedste ry for deres batch variationer og deres whiskyer var i bedste fald af gennemsnitlig kvalitet. Efter Andrew Symingtons overtagelse af destilleriet i 2002, hvor han købte destilleriet for ikke mindre end £5.4 millioner pund, er der siden kommet stor fokus på enkeltfadsaftapninger af unikke fade og finish, såsom de tidligere nævnte finish på vinfade, og dermed fik den brede vifte af specielle fade og finish en positiv omvæltning for destilleriet. Edradour har i dag en af Skotlands bedste portefølje af fade.
På trods af Edradours lille størrelse og deres produktion af under 100.000 liter whisky årligt tilbage i 2010, så er destilleriet velbesøgt med over 100.000 besøgende om året. I 2016 var produktionen steget til 130.000 liter årligt, hvoraf cirka ¼ var deres Ballechin røget whisky. I 2018 fik de tilføjet 2 ekstra stills og mash tuns, hvilket gør at de KAN producere helt op til 250.000 litre, men lige pt. er de på 200.000 liter.
Edradour Whisky - direkte fra destilleriet i Pitlochry til den kvalitetsbevidste whiskynyder #Edradour #FCwhisky
FC Whisky - Importør af Edradour Whisky Tweet
Vidste du ?
Vidste du at, Edradour også laver en røget version?
Denne udgave hedder Ballechin og den første udgave kom helt tilbage i 2006. Den bliver kun produceret få gange om året hos Edradour destilleriet, resten af tiden går med urøget whisky. Ballechin whisky bliver i visse tilfælde røget helt op til 50 ppm og på trods af en fordobling af deres produktion (som er på 200.000 liter) udgør Ballechin kun 10 til 15.000 liter – den nuværende udgave er 10 år gammel. aftappet ved 46%.