The Vintage Malt Whisky Company

The Vintage Malt Whisky Company holder til i den nordlige udkant af Glasgow i Skotland. Ejeren hedder Brian Crook og grundlagde firmaet d. 1. april 1992 sammen med sin kone Carol. Før dette havde Crook arbejdet adskillige år som eksport-direktør for et af Skotlands mest kendte destillerier, Bowmore, som senere blev til Morrison Bowmore, og som opererer destillerierne Bowmore, Auchentoshan og Glen Garioch. Efter ti år ved Bowmore besluttede Crook sig for at prøve noget nyt, og startede derfor sit eget firma med salg af nogle af hans favorit-whiskyer. Målet var at producere en palette af whiskyer fra Skotlands fineste destillerier, og gøre dem tilgængelige verdenen over hos uafhængige vin- og spiritusimportører. Fire år efter firmaet blev grundlagt ansatte firmaet Alastair Ross, som tidligere havde arbejdet som manager for forsendelse hos Morrison Bowmore – hermed havde Brian en god hjælper på sit team.

Navnet til firmaet, The Vintage Malt Whisky Company, kom Brian og Carol på i samarbejde med deres tre børn, en dag de sad foran pejsen og havde en brainstorm om  navne dertil. Hvorvidt nogle af de andre navne er bedre vides ikke, men notesblokken med navne har Brian stadig, og er sikker på at de nok ville være sjov at læse igennem den dag i dag. Et af grundmærkerne i firmaet er deres Islay whisky, Finlaggen,som er inspireret af slottet Finlaggan Castle beliggende på den lille ø i søen af samme navn, Finlaggen. På trods af, at slottet i dag ikke er meget mere end en bunke sten, så er logoet på flaskerne tegnet af en lokal kunstner, som har givet et bud på, hvordan slottet kunne se ud i sin storhedstid

Et af firmaets andre mærker er Cooper’s Choice, som opstod efter en stor efterspørgsel på single cask aftapninger fra den italienske distributør Va Ma. Crook fik lov at få navnet Cooper’s Choice af Jim McEwan (tidligere Bowmore og nu Bruichladdich) og Crook håber ikke, at Jim fortryder sin gavmildhed ved at give navnet til Crook. Ideologien bag dette mærke er at udbyde nogle unikke single malt aftapninger fra nogle af skotlands fineste destillerier. Her er der alt fra røgede islay whiskyer til blødere highland/speyside whiskyer, alle er særligt udvalgte, både hvad angår destillat men også valg af fade ligger til grund for modningen af disse unikke whiskyer.

Glenalmond er det whisky brand, som virksomheden bruger til deres specielt udvalgte bourbon- og sherryfade, som udvælges fra en lille gruppe af unikke destillerier og blandes sammen og opbevares indtil den helt rigtige smag er opnået. I kontrast til Glenalmond findes også deres anmelderroste og prisvindende røgede blendede whisky, SmokeStack, som stammer fra forskellige Islay og Highland destillerier. Whiskyen har et røgniveau på 30 ppm, som ligger lidt under røgintensiteten for f.eks. Lagavulin 16 og Laphroaig 10 års.   

I 1997 tilsluttede Highland & Islands Scotch Whisky Co. firmaet, hvorved branded Ileach fulgte med og i 2005 koblede CS James & Sons sig ligeledes til, som producerer det kendte whisky under navnet Islay Storm. En whisky kendt for at omfavne Islays karakteristika, som er skabt af det mægtige Atlanterhav, hvis vilde storme har skabt landskabet gennem årtusinder. Whiskyen kendetegnes på dens robusthed, tørv og røg.  

Dette medfører, at The Vintage Malt Whisky Company i dag har mærkerne Finlaggen, The Chooper’s Choice, Islay Storm, The Illeach, SmokeStack og Glenalmond i sit portfolio. En bred vifte af mægtige whiskyer, hvor der er noget for enhver smag. The Vintage Malt Whisky Company har haft stor succes, og har siden opstarten for tredive år siden eksporteret mere end 10 millioner flasker til 30 forskellige lande verdenen over. Dette medfører at firmaet er et af Skotlands førende uafhængige aftappere og har vundet flere priser.

Interview med Andrew Crook 

Hvorfor startede din far?

For 100 år siden var der over private 120 destillerier i Skotland. I dag er der meget få, og de fleste er ejet af multinationale virksomheder. Min far ønskede at kunne tilbyde whiskyer i små mængder, netop som man plejede, da branchen var præget af mindre familiedrevet destillerier.

Hvordan sikrer man at have nok whisky?

Problemet bliver større med at sikre whiskyen, og det er udelukkende på grund af de stærke personlige kontakter, som min far oprindelig havde, at vi stadig har den position i markedet. Whisky industrien er, på trods af de store multinationale virksomheders indtræden, stadig som en stor familie. Vi har derfor håndslag og kontrakter, som løber langt ud i fremtiden med en række af vores leverandører. Men det bliver sværere, og destillerier som Macallan, Highland Park og de destillerier som Diageo kontrollere, er svære at få whisky fra i fremtiden for nogle som os. Men så lang tid vi er små, er det nemmere, og vi er trods alt ikke en ægte konkurrent.

Er det ikke fristende at starte op sit eget destilleri?

Vi har overvejet det ofte og har stadig ikke begravet tanken. Og skal det være, vil det ganske givet være på Islay. Men det er meget dyrt. En ting er kedler etc., men også lager og manglende indtjening i mange år  gør, at man skal have en stor pengepung eller en meget velvillig bankforbindelse. Man skal regne med omkring 10 mio. i opbygning og herefter 10-20 mio. kr i drift over 5 år, inden man begynder at få indtægter. Man kan selvfølgelig starte med at lave hvid spiritus som vodka og gin. Men priserne og konkurrencen her er stor.  Endvidere skal man investere i at opbygge salg og nye markeder op.

Pt. ser man mange, der starter op med penge, som er tjent via lukrative job i IT branchen; men selvom man har mange penge er det f.eks. svært at få egetræsfade. Efterspørgslen er enorm og priserne eksploderet. Men mange uafhængige aftappere kan blive tvunget til at starte eget destilleri, fordi det er sværere at sikre leverancer fremover. Så måske skulle man gå en helt anden vej og starte et romdestilleri på Islay?

Egne fade.

Coopers Choice serien, hvor de får whiskyfade fra forskellige destillerier. Ofte sjældne fade fra lukkede destillerier. Altid single cask med 3-400 flasker i hvert fad. Sværere at finde med tiden. Igen er venskabet vitalt. 

Hvordan ser fremtiden ud for jer?

Kina er et interessant og voksende marked for os. Men også Sydamerika og Indien. Men det er også her, de store investerer. Single malt er ikke kendt, da det er et mærke drevet med blended whisky. Så faren er selvfølgelig også; hvis der virkelig kommer en stor efterspørgsel, vil der så være whisky nok?

Blended whisky vil stadig drive markedet, hvilket der ikke vil blive lavet om på, og blended vokser da også i anerkendelse. Største trussel er alle de nye destillerier, som dukker op på de forskellige markeder. Alle lande har nu egne destillerier og whiskyer.

Vi satser derfor på en lille vækst og på ikke blive for store, da det kan være kritisk ved nedgang. Men meget afhænger også af, om kineserne pludselig finder interesse for skotske destillerier. Indtil videre er det udelukkende japanerne. Eller sker der en større konsolidering? Vores fremtid vil være meget afhængig af, hvad der kommer til at ske.

Hvilke er dine egne favoritter?

Hvis jeg skal vælge en whisky, som ikke er en af mine egne, vil jeg vælge Caol Ila. Den har en fantastisk balance. Den bedste whisky, jeg nogensinde har smagt, er en Lockland 1964 single grain; “der sang englene”.

Super whisky til den kvalitetsbevidste whiskynyder #TheVintageMaltWhiskyCompany #FCwhisky

Vidste du ?

Dette er rom fra den kendte ø Islay, som er mest kendt for sine røgede whiskies. Folkene bag The Vintage Malt Whisky Company står også bag dette nye Islay rom destilleri. Deres Head Distiller hedder Ben Inglis og hans inspiration kommer fra Haiti, Jamaica og French West Indies. Rommen producerer på flotte kobberpotstills og de første dråber rom løb igennem systemet i februar 2022.